Σήμερα 2 Δεκεμβρίου συνεδριάζει η Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής και αναμένεται οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ να θέσουν το θέμα της κλήσης των πιθανώς εμπλεκομένων προσώπων στην καταγγελλόμενη υπόθεση τήρησης διπλών αρχείων σχετικά με τα κρούσματα covid 19, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Ανδρέας Ξανθός.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχης Υγείας του κόμματος τόνισε στον Στάθη Σχινά ότι η πιθανή διαρροή του θέματος από κυβερνητικούς κύκλους υποκρύπτει πρόθεση ανεύρεσης «αποδιοπομπαίου τράγου» για την κάλυψη της κυβερνητικής αποτυχίας στη δεύτερη φάση της πανδημίας και ειδικά τον Νοέμβριο όπου ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων ήταν πολύ υψηλός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ξανθός τόνισε ότι  τα 800 ευρώ που πλήρωνε ο ΕΟΠΠΥ ανά κλίνη ΜΕΘ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια περιλαμβάνει και την αμοιβή των γιατρών της εντατικής και όχι μόνο την κλίνη ΜΕΘ όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Διευκρίνισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε  τη διατίμηση των τεστ για τον κορονοϊό και πολύ περισσότερο από το υπουργείο Ανάπτυξης – όπως έκανε η κυβέρνηση – αλλά την ηλεκτρονική τους συνταγογράφηση, ώστε να μην επιβαρύνεται ο πολίτης το κόστος της εξέτασης για τον κορονοϊό, αλλά και να υπάρχει εύκολη εξακρίβωση του αριθμού των τεστ που πραγματοποιούνται.

Υπογράμμισε επίσης ότι η κοστολόγηση εξετάσεων και υπηρεσιών υγείας είναι αρμοδιότητα του ΚΕΣΥ το οποίο παρέκαμψε η κυβέρνηση.

Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι το πότε και το πώς είναι δουλειά των ειδικών να καθορίσουν ημερομηνίες και διαδικασίες.