Συνέντευξη του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού στο ΒΗΜΑ και στον δημοσιογράφο Άρη Ραβανό:

1. Είστε από τα πιο μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σκληρή και μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση της ΝΔ ή θεσμική αντιπολίτευση με προτάσεις;

Στάση ευθύνης σε μείζονα ζητήματα (πανδημία, Δημόσια Υγεία, εθνικά θέματα), έλεγχος, κριτική και σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, για την αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, για τα χαμηλά αντανακλαστικά απέναντι στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης (ανεπαρκή μέτρα για τον κόσμο της εργασίας, την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το εισόδημα των ανθρώπων, την αποτροπή της φτωχοποίησης της κοινωνίας, την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους), καθώς και εναλλακτικές προτάσεις με βάση ένα επικαιροποιημένο αριστερό-προοδευτικό πρόγραμμα που μειώνει ανισότητες και διασφαλίζει δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η αποτελεσματικότητα της αντιπολίτευσης δεν κρίνεται από την «επιθετική» ρητορική στη Βουλή, στην TV ή στα social media αλλά από την επαφή με τις ανάγκες των ανθρώπων, τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα, την πολιτική αξιοπιστία και τη δυνατότητα επηρεασμού της κοινωνικής συνείδησης και του πολιτικού κλίματος.

2. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο, λόγω και της σκανδαλογίας που κυριαρχεί για μια ακόμη φορά, να μην μπορείτε να εμπνεύσετε ξανά;

Δεν συμφωνώ με τον όρο «σκανδαλολογία». Υπάρχουν σκανδαλώδεις υποθέσεις, ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, που είναι υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη. Στελέχη της σημερινής κυβέρνησης πυροδοτούν συνεχώς ένα τοξικό κλίμα στην πολιτική ζωή, απαξιώνουν και απειλούν εισαγγελικούς λειτουργούς, μεθοδεύουν την ενοχοποίηση ακόμα και του Αλέξη Τσίπρα, πάνε να «βγούνε και από πάνω». Θεωρώ ότι είναι μια στάση ενοχική και προκλητική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να «τσιμπήσει» και να δώσει την αίσθηση ότι μετέχει σε μια ανούσια «λασπομαχία» που δεν αφορά κανένα. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να αποτιμήσουμε πολιτικά τη «γραμμή» της κάθαρσης και την «υπερεπένδυση» που υπήρξε για τα αποτελέσματα της και κυρίως να επιμείνουμε στη θεσμική «θωράκιση» του Κράτους απέναντι στη διαφθορά.

3. Μήπως χάθηκε το πολυσυζητημένο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς;

Σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε προσπάθεια από τους αντιπάλους μας να τρωθεί αυτό που ήταν διαχρονικά το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και των ανθρώπων της : η πολιτική ηθική και η ανιδιοτελής στράτευση σε μια συλλογική υπόθεση αλλαγής της κοινωνίας. Αυτό δεν έχει αλλάξει στη συνείδηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, όσο και αν έγιναν λάθη ή δημιουργήθηκαν «σκιές» από μεμονωμένες συμπεριφορές. Την «πατέντα» της πελατειακής και φαύλης διαχείρισης της εξουσίας, την έχουν κατοχυρώσει άλλοι στην πολιτική ζωή του τόπου.

4. Η περίπτωση Ν. Παππά σας έπληξε; Δεν τίθεται ζήτημα συλλογικής αξιοπιστίας και ηθικής υπόστασης του ΣΥΡΙΖΑ;

Η αλήθεια είναι ότι αρκετός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνθηκε ένα «μούδιασμα» και προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη. Γιατί βέβαια οι άνθρωποι της Αριστεράς υπερασπίζονται τα στελέχη της αλλά έχουν και απαιτήσεις από αυτά. Οι εξηγήσεις θεωρώ ότι δόθηκαν και τώρα η μόνη επιλογή που έχουμε είναι η έμπρακτη περιφρούρηση της συλλογικής αλλά και της προσωπικής μας αξιοπιστίας. Ζήτημα ηθικής υπόστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει. Ούτως ή άλλως η συλλογική ενοχοποίηση είναι ολοκληρωτικής έμπνευσης. Όταν όλοι ευθύνονται (πολιτικοί, κόμματα, δημοσιογράφοι, γιατροί, κλπ) τότε κανείς δεν ευθύνεται.

5. Υπάρχει η αίσθηση ότι μεταφέρθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ παθογένειες και κακές πρακτικές του ΠΑΣΟΚ. Μήπως πασοκοποιείστε -με την κακή του εκδοχή- πολύ γρήγορα;

Η «πασοκοποίηση» είναι όρος που περιγράφει τη μετάλλαξη ενός προοδευτικού χώρου σε ένα απεχθές εξουσιαστικό μόρφωμα, που χωρίς αρχές, στρατηγική, πρόγραμμα, κοινωνικές αναφορές, συντηρεί ένα μηχανισμό επιρροής και εξυπηρέτησης συμφερόντων, ένα δίκτυο παραγόντων και τοπαρχών με αποκλειστικό στόχο τη νομή της εξουσίας και την ιδιοτελή διαχείριση της. Αυτή η εξέλιξη δεν αφορά το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σίγουρα χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και «αντισώματα» συλλογικότητας, δημοκρατικής λειτουργίας, σεβασμού των αποφάσεων, πολιτικού ήθους, υπεράσπισης των αξιών και της αξίας της Αριστεράς.

6. Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από εδώ και πέρα;
Η πανδημία δημιουργεί νέες ανισότητες, πυροδοτεί ένα νέο κύκλο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με πολλαπλές παρενέργειες (επιχειρηματικά λουκέτα, ανεργία, φτωχοποίηση). Αυτό είναι το προνομιακό πεδίο παρέμβασης για την Αριστερά που οφείλει να εκπροσωπεί τους αδύναμους, τους νέους ανθρώπους και την κοινωνική πλειοψηφία. Να λειτουργήσει ως «ασπίδα προστασίας» της κοινωνίας, να την κρατήσει όρθια, να διευρύνει τη «ρωγμή» στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα για «λιγότερο Κράτος» στην Υγεία, προβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

7. Φοβάστε το ενδεχόμενο να γίνει αρχηγοκεντρικό -προσωποπαγές κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Πρόεδρο με αδιαμφισβήτητα ηγετικά προσόντα, διεθνές κύρος και αναγνώριση. Επειδή όμως τη θέση αυτή δεν την κληρονόμησε από κανένα αλλά την κατέκτησε με την αξία του, επειδή η αριστερή πολιτική μας παιδεία μας βοηθά να ξεχωρίζουμε την αυτονόητη εμπιστοσύνη και στήριξη στην ηγεσία από την τυφλή υπακοή και την προσωπολατρεία, δεν φοβάμαι τέτοιο ενδεχόμενο.

8. Το κλίμα των τελευταίων ημερών σας δείχνει ότι πάμε για εκλογές;

Η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης πάντα δημιουργεί εκλογικούς συνειρμούς, θεωρώ όμως ότι η κυβέρνηση δεν θα αποτολμήσει μια τέτοια κίνηση υψηλής ανευθυνότητας σε μια φάση που η οικονομία και η κοινωνία δίνουν μάχη επιβίωσης. Άλλωστε πλειοψηφικά οι πολίτες δεν συμφωνούν με πρόωρες εκλογές γιατί τα παιγνίδια μικροκομματικής τακτικής δεν τους αγγίζουν.

9. Στην καραντίνα είχατε εποικοδομητική παρουσία με προτάσεις. Τι πρέπει να γίνει για να θωρακιστεί περισσότερο το σύστημα υγείας;

Δεν μπορεί να υπάρξει «θωράκιση» του ΕΣΥ χωρίς μια μεγάλη επένδυση σε μόνιμο προσωπικό, νέες υποδομές, διευρυμένη κάλυψη των νέων αναγκών (ΠΦΥ, οικογενειακός γιατρός, κατ’οίκον φροντίδα, μετανοσοκομειακή φροντίδα-αποκατάσταση, γηριατρική, αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας). Τώρα είναι η ευκαιρία.