Αναφορά προς τους αρμόδιους υπουργούς, για «ανάλγητη στάση της κυβέρνησης στις αποκοπές ρεύματος» που «στερεί το δικαίωμα πρόσβασης στην παιδεία σε παιδιά ευάλωτων οικογενειών» κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 91ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, με θέμα “Διακοπή ηλεκτροδότησης σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά”.

Στην αναφορά τους προς τους υπουργούς Ενέργειας και Παιδείας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν: «Τρεις μαθητές, μεσούσης της πανδημίας, τιμωρούνται για την οικονομική αδυναμία και την ανέχεια της μονογονεϊκής οικογένειας στην οποία ανήκουν, οπότε ουσιαστικά αποβάλλονται από την εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή στερούνται του βασικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ, τους εκθέτει σε κίνδυνο και τους περιθωριοποιεί αποκλείοντάς τους από τη δημόσια δωρεάν παιδεία, από τη στιγμή που αυτή προϋποθέτει σύνδεση με πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεφωνίας με ατομικό κόστος, κάτι που δεν είναι αυτονόητο πως μπορεί να ικανοποιηθεί από τις δυνατότητες όλων των οικογενειών».

Παράλληλα, σημειώνουν την «άρνηση της κυβέρνησης να κάνει δεκτή τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των νοικοκυριών στα βασικά κοινωνικά αγαθά την περίοδο της πανδημίας, καθιστώντας τους ευάλωτους, αόρατους για τη συνείδησή της, αλλά όχι για τα μάτια της κοινωνίας».

Αναλυτικά η αναφορά των βουλευτών:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους 1. κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και
2. κα. Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Διακοπή ηλεκτροδότησης σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά»

Οι υπογράφοντες Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταθέτουν  προς τους  κ.κ. Υπουργούς 1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και 2. Παιδείας και Θρησκευμάτων ως αναφορά την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 91ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών με θέμα: «Διακοπή ηλεκτροδότησης σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά» με την οποία γνωστοποιείται και καταγγέλλεται αφ’ ενός η ανάλγητη στάση της ΔΕΗ, η οποία παρ’ όλες τις δημόσιες δηλώσεις δεν προτίθεται να διευκολύνει την επανασύνδεση ενός κοινωνικού αγαθού σε ευάλωτη οικογένεια-καταναλωτή, που ενώ έχει την πρόθεση και την υποστήριξη του κοινωνικού του περιβάλλοντος, δεν έχει τη δύναμη ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εταιρείας, καθιστώντας τις δεσμεύσεις και τις διαβεβαιώσεις του αντίστοιχου Υπουργείου «άδειο πουκάμισο».

Aφ’ ετέρου δε επισημαίνεται, πως τρεις μαθητές τιμωρούνται για την οικονομική αδυναμία και ανέχεια της οικογένειάς τους οπότε ουσιαστικά αποβάλλονται από την εκπαιδευτική διαδικασία επειδή «δεν έχουν» οικονομική δυνατότητα επανασύνδεσης του βασικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, διότι ακόμα κι αν διατεθεί συσκευή σ’ αυτά τα παιδιά θα χρειαστεί να έχουν ρεύμα και σύνδεση με κάποιον πάροχο τηλεφωνίας, κάτι που δεν είναι αυτονόητο πως δύνανται όλοι να το υποστηρίξουν, ιδιαίτερα όταν στερούνται βασικών αγαθών εν μέσω πανδημίας και ζητούν την τοποθέτηση και τις ενέργειες των αρμόδιων Υπουργών.

Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες και την ενημέρωσή μας σχετικά.
Αθήνα, 9/12/2020

Οι καταθέτοντες  Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλώνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας  Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παππάς Νικόλαος
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης  Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος