Ανατροπές στη δικογραφία της συμπλοκής στην Ορεστιάδα με άνδρες των ΜΑΤ

Posted on 19 Σεπτεμβρίου, 2020, 1:26 μμ
2 secs

Για μια δικογραφία «γεμάτη ανατροπές», με νεώτερα στοιχεία που συνεχώς αποδομούν τις καταθέσεις και τους ισχυρισμούς των αστυνομικών των ΜΑΤ για τη συμπλοκή του περασμένου Σαββάτου με νεαρούς στην Ορεστιάδα, έκανε λόγο σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο συνήγορος υπεράσπισης του ανήλικου κατηγορούμενου, Βασίλης Παραπαγκίδης.

«Έχουμε απίστευτες ανατροπές από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι σήμερα», ανέφερε συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας ότι «η υπόθεση δεν τελείωσε εκείνη την ημέρα, ούτε με την κατάθεση των πρώτων πέντε κατηγορουμένων, αλλά τώρα αρχίζει…». Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το σοβαρό ενδεχόμενο, «αναλόγως της πορείας των πραγμάτων», όπως είπε, «να μεταβληθεί η ιδιότητά του, και από συνήγορος υπεράσπισης να γίνει και συνήγορος πολιτικής αγωγής», εφόσον η οικογένεια του ανήλικου αποφασίσει να προχωρήσει σε μηνύσεις.

Για τη δικογραφία του ανήλικου, που εξ αρχής διαχωρίστηκε από εκείνη των άλλων πέντε κατηγορουμένων, σημείωσε ότι «είναι ακόμη σε εξέλιξη και υπάρχουν έγγραφα που πρόκειται να προσκομιστούν από την πλευρά του, ενώ τόνισε πως ο νεαρός που εκπροσωπεί «ουδέποτε απασχόλησε στο παρελθόν τις αρχές για καμία είδους συμπεριφορά, ούτε είναι σεσημασμένος, όπως ανέφεραν κάποια δημοσιεύματα».

Ο κ. Παραπαγκίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην τοποθέτηση-ανακοίνωση του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, χαρακτηρίζοντάς την «πρόωρη και εσφαλμένη», αφού, όπως σημείωσε, υιοθέτησε τον ψευδή, όπως προκύπτει από τα νεώτερα στοιχεία, ισχυρισμό του αστυνομικού των ΜΑΤ ότι δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι. «Τον παραπλάνησαν και τον έχουν αφήσει, αυτήν τη στιγμή, έκθετο. Στην αρχή όλοι αναφέρονταν σε μαχαίρι, αλλά μαχαίρι δεν βρέθηκε πουθενά, ακόμα και σε έρευνες που έκανε η Αστυνομία», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παραπαγκίδης.

Μαρτυρίες και ιατροδικαστής διέψευσαν τους αστυνομικούς

Ο δικηγόρος υπογράμμισε δύο ακόμα σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, στοιχεία, που αναδεικνύουν «το οξύμωρο της υπόθεσης» και «προκαλούν τη νοημοσύνη του καθενός». Το πρώτο αφορά στην ταυτοποίηση ενός εκ των κατηγορουμένων από μέρους των αστυνομικών, που τον αναγνώρισαν ως τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι, ισχυρισμός που διαψεύστηκε στη συνέχεια, όταν εμφανίστηκε στις αρχές άλλος κατηγορούμενος που δήλωσε ότι ήταν αυτός που συνεπλάκη με τον αστυνομικό και τον χτύπησε με θραύσματα γυαλιού που βρήκε κάτω και όχι με μαχαίρι.

Το δεύτερο στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Παραπαγκίδη, είναι ότι η κατάθεση αυτή ήρθε χρονικά μαζί με την ιατροδικαστική έκθεση του κ. Παυλίδη, στην οποία χαρακτηρίζεται «ελαφρά σωματική βλάβη» το πλήγμα που επήλθε στον αστυνομικό. «Τα πλήγματα του αστυνομικού που δήθεν μαχαιρώθηκε – δήθεν μαχαιρώθηκε, και το τονίζω αυτό – προέρχονται από “νύσσον ή τέμνον όργανο”. Νύσσον ή τέμνον όργανο μπορεί να είναι ακόμα κι ένας νυχοκόπτης! Μπορεί να είναι ένα κλειδί, θραύσματα από γυαλί…Κάτι είναι, αλλά σίγουρα δεν είναι μαχαίρι!», σχολίασε συγκεκριμένα.

Οι φράσεις των αστυνομικών για «Τούρκους» που εξόργισαν τους νεαρούς

Δίνοντας, τέλος, ένα «στιγμιότυπο» όσων προηγήθηκαν και οδήγησαν στα επεισόδια, διερωτήθηκε «πώς θα αντιδρούσε ο μέσος συνετός άνθρωπος, ο οποίος αποτελεί και το κριτήριο του ποινικού δικαίου, εάν κάποιος τον αποκαλούσε απόγονο των Τούρκων ή του έλεγε ότι “έπρεπε να σας αφήσουμε να πάθετε ό,τι είναι να πάθετε από τον Ερντογάν…”. Τα μεταφέρω ευγενικά, αλλά αυτά σίγουρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των νεαρών», είπε ο κ. Παραπαγκίδης, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι «από ‘δω και πέρα θα υπάρξουν εξελίξεις…».

Υπενθυμίζεται ότι ο ανήλικος, όπως φάνηκε και σε οπτικό υλικό και όπως καταθέτουν αρκετοί αυτόπτες, υπέστη τον πιο βάναυσο ξυλοδαρμό, οι αστυνομικοί τον έσερναν επί ώρα ενώ παρέμεινε στο Τμήμα αδικαιολόγητα, όπως έκριναν οι γιατροί, αφού έφτασε καθυστερημένο στο τοπικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε για αρκετές μέρες εξαιτίας των τραυμάτων του.

ΠΗΓΗ:TVXS

...