Τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Τρίτης και θα έχουν ισχύ για έναν μήνα ανακοίνωσε με τηλεοπτικό μήνυμα χτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις “χαραμάδες” της αμέλειας των λίγων από τις οποίες υποτίθεται ότι περνά ο κορoνοϊός και δεν είπε κουβέντα για τις ορθάνοιχτες πόρτες της κυβερνητικής ευθύνης

Δεν περιμέναμε από τον πρωθυπουργό… ατομικής ευθύνης να ανακοινώσει ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, συνταγογράφηση για τα διαγνωστικά τεστ, επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αντιμετώπιση του συνωστισμού στις σχολικές αίθουσες. Επίσης δεν περιμέναμε να μιλήσει για τη συμπεριφορά των ιερέων και την απαράδεκτη κατάσταση στις εκκλησίες.

Αν και η κυβέρνηση είχε έξι ολόκληρους μήνες για να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία και τα οικονομικά μέσα για να το κάνει (ας είναι καλά το δημοσιονομικό “μαξιλάρι” που εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), δεν έκανε τίποτα. Αν και ήταν αναμενόμενο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, άφησε τα νοσοκομεία στην τύχη τους. Φρόντισε μόνο να εξασφαλίσουν υψηλή τιμή ενοικίασης οι ιδιωτικές ΜΕΘ, καθώς είναι αποκλειστικό μέλημά της η ενίσχυση των ιδιωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: ΣΥΡΙΖΑ: Άφησαν το ΕΣΥ απροετοίμαστο

Μεθόδευση καταστροφική και θανατηφόρα: Αναστολή τακτικών χειρουργείων στο 80%

Για απαράδεκτη κυβερνητική εντολή και μεθόδευση κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ σχετικά με την αναστολή τακτικών χειρουργείων.

, EDITORIAL INDE: Δολοφονική αποτυχία της κυβέρνησης, INDEPENDENTNEWS

Σε δήλωσή τους επιτίθενται κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας κ.κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη κατηγορώντας τους ότι «απέδρασαν κι έβαλαν μπροστά τον κ. Χαρδαλιά» να κάνει τις ανακοινώσεις, ενώ στηλιτεύουν και την «ένοχη σιωπή» των «ειδικών» φωτογραφίζοντας την επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ αναφέρουν:

Η κυβερνητική άνωθεν εντολή για μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80% στις περιοχές κινδύνου που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα που εξήγγειλε το πρωί ο κ. Μητσοτάκης είναι μεθόδευση καταστροφική και θανατηφόρα.

Αποτελεί ανοιχτή ομολογία από την κυβέρνηση πως όλους τους προηγούμενους μήνες ούτε «θωράκισε το ΕΣΥ», ούτε προσλήψεις έκανε και γι’ αυτό πάλι όπως την άνοιξη θέλει να μετακινήσει προσωπικό από τα χειρουργεία προς τα ΤΕΠ, τις πτέρυγες COVID και τις ΜΕΘ COVID.

Αποτελεί ανοιχτή ομολογία πως η κυβέρνηση απλά δεν ενδιαφέρεται για την εκτίναξη της θνητότητας και της νοσηρότητας στις χειρουργικές παθήσεις. Δεν την ενδιαφέρουν θάνατοι που δεν απασχολούν τα δελτία ειδήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου «απέδρασαν» οι υπουργοί Υγείας κ.κ. Κικίλιας-Κοντοζαμάνης κι έβαλαν μπροστά τον κ. Χαρδαλιά.

Χαρακτηριστική επίσης είναι και η ένοχη σιωπή των λεγόμενων «ειδικών του κράτους» στους οποίους μάλιστα «απαγορεύεται να κάνουμε κριτική» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Ας μας εξηγήσουν ποια ακριβώς επιστήμη προβλέπει την σχεδόν πλήρη κατάργηση της χειρουργικής δραστηριότητας στην δημόσια περίθαλψη και που ακριβώς σύμφωνα με την επιστήμη τους θα πηγαίνουν να χειρουργούνται οι φτωχοί άνθρωποι δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία που δεν έχει να πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί της δημόσιας περίθαλψης μαζί με τον λαό θα νικήσουν την επιδημία και ταυτόχρονα θα ανατρέψουν αυτήν την ανάλγητη ταξική απάνθρωπη πολιτική.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ ΟΕΝΓΕ, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, Δέσποινα Τοσονίδου, μέλος ΕΓ ΟΕΝΓΕ, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, Κώστας Καταραχιάς, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΕΝΓΕ: Ανοιχτή ομολογία ότι τόσους μήνες μετά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

«Ανοιχτή ομολογία ότι τόσους μήνες μετά δεν έχει υπάρξει καμία «ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι η σημερινή οδηγία για δραστική μείωση στις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, λίγες μόνο μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις των διοικητών της 1ης και 2ης υγειονομικής περιφέρειας ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία», αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει η ΟΕΝΓΕ, «σύμφωνα με τον χάρτη μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, προβλέπει μείωση των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων κατά 20% στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο Α (επιτήρηση) και κατά 80% στο επίπεδο Β (αυξημένου κινδύνου)».

Αναρωτιόμαστε, υπογραμμίζουν, «ο δραστικός περιορισμός των χειρουργικών επεμβάσεων αφορά και τον ιδιωτικό τομέα; Ας μη βιαστούν να μας απαντήσουν. Γιατί στο πρώτο κύμα της επιδημίας οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας συνέχιζαν ανενόχλητοι να χειρουργούν την «υψηλή πελατεία τους», η οποία μάλιστα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Για μία ακόμη φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο λαός, οι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα».

Το δημόσιο σύστημα υγείας, σημειώνει η Ομοσπονδία, «μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις. Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας αυτό δείχνει. Δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου».

Είναι τεράστιες, επισημαίνει, «οι ευθύνες της κυβέρνησης, γιατί ξόδεψε τόσους μήνες χωρίς να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με τις αναγκαίες υποδομές.

Απαιτούμε, καταλήγει:

«Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας!

Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην υγεία!

Τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, παντού!

Ως εδώ με την κυβερνητική ανευθυνότητα!»