Ποτέ οι Αρχαίοι Μυκηναίοι δεν διέπραξαν τέτοια γελοιότητα!

Η διαδρομή των φρυκτωριών ήταν συγκεκριμένη και απαιτούσε μεγάλη οργάνωση.

 

ΧΟΡΟΣ: Και πότε κούρσεψαν την πόλη;

ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ: Τη νύχτα, σου είπα, που το φως γέννησε τούτο.

 ΧΟΡΟΣ: Τόσο γοργά ποιος θα ‘ρχονταν μαντατοφόρος;

 ΚΛ: Ο Ήφαιστος, λαμπρός στέλντοντας φέγγος από την Ίδη. Συναλλάζοντας οι φλόγες την έτοιμη φωτιά, μια με την άλλη, τη φέραν ως εδώ. (…) Αυτό σου λέω το ξάστερο σημάδι από την Τροία και το μαντάτ’ ο άντρας μου έχει στείλει.

(ΑΙΣΧΥΛΟΥ, ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ 263-304, ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΑΣΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ, ΚΑΚΤΟΣ 1992)…

Μαύρα μαντάτα σήμαναν με τις «φρικτορίες» των Μυκηνών.

Ακόμα και οι οι νικηφόρες φλόγες (φρυκτωρίες) δεν άντεξαν την ανευθυνότητα, την αδιαφορία και την έλλειψη οργάνωσης της Πολιτείας και στράφηκαν ενάντια στον σύγχρονο «πολιτισμό» που κανιβαλίζει λεκτικά σε υβριστικά επίπεδα και ακόμα χειρότερα επί του πρακτέου καταστρέφει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον των Μυκηνών.

Η λέξη φρυκτωρία είναι σύνθετη και αποτελείται από τη λέξη «φρυκτός» που σημαίνει «πυρσός» και το ρήμα «ορώ». Επρόκειτο για μικρά πυργάκια από ξύλα, τα οποία τοποθετούνταν πάνω σε βουνοκορφές με καλή ορατότητα. Όταν έπρεπε να διαδοθεί ένα μήνυμα, οι φύλακες έβαζαν φωτιά στα ξύλα, ούτως ώστε οι φλόγες να γίνονταν ορατές μέχρι την επόμενη φρυκτωρία, που βρισκόταν σε βουνοκορφή πολλά χιλιόμετρα μακριά. Έτσι, μέσω μια αλυσίδας πυρκαγιών, το μήνυμα έφτανε στον προορισμό του. Ασφαλώς, το μήνυμα που συμβόλιζαν οι πυρκαγιές έπρεπε είναι γνωστό από πριν. Οι κάτοικοι των Μυκηνών γνώριζαν ότι όταν θα έβλεπαν τις φρυκτωρίες να ανάβουν, η Τροία θα είχε πέσει. Με τον ίδιο τρόπο, η διαδρομή των φρυκτωριών ήταν συγκεκριμένη και απαιτούσε μεγάλη οργάνωση. Έπρεπε να επιλεγούν βουνοκορφές που ήταν ορατές από μεγάλη απόσταση, στις οποίες όμως, να μπορούσαν να σκαρφαλώσουν άνθρωποι για να κατασκευάσουν, να συντηρήσουν και κάποια στιγμή, να ανάψουν τις φωτιές….

Μετά την ιστορική αυτή εμβόλιμη ένθεση περί φρυκτωριών θα σταθώ στο τελευταίο περί της μεγάλης οργάνωσης των Αρχαίων Ελλήνων και θα συμπληρώσω ότι τα στοιχεία της φύσης δεν μπορούν αν αλλάξουν συνήθειες, αυτά είναι  από την ύπαρξη τους  σε αυτόν τον κόσμο και έτσι θα αντιδρούν.

Σύμφωνα λοιπόν με το παραπάνω απαιτούμε να αλλάξουν οι συνήθειες Πολιτείας και Πολιτών και να αποκατασταθούν άμεσα οι υβριστικές καταστροφές των «μαύρων χωμάτων» αυτού του ιερού τόπου που αποτελεί έναν από τους εμβληματικότερους αρχαιολογικούς χώρους διεθνώς.

Απαιτούμαι το Υπουργείο Πολιτισμού να αντισταθμίσει την υβριστική του δήλωση περί «Λίγου μαύρου χώματος» με την έμπρακτη συγγνώμη του που δεν μπορεί να είναι άλλη από την αναβάθμιση των μέτρων προστασίας των Αρχαιολογικών Χώρων συλλήβδην καθώς και την επιτακτική ανάγκη της συνεργασίας με την πολιτική προστασία που θα ωθήσει τους εργαζομένους σε μια υπεύθυνη εκπαίδευση που ποτέ δεν έλαβαν λόγω των ρουσφετολογικών διορισμών τους χωρίς να πληρούν τα στοιχειώδη προσόντα για να εργαστούν σε αυτούς τους ιερούς χώρους.

Υπουργείο Πολιτισμού, Αρχαιολογία και Εργαζόμενοι είναι όλοι συνυπεύθυνοι λοιπόν για αυτές τις φρικιαστικές εικόνες της «Λίγης καμένης γης» πλην Ιερότατης κυρία Μενδώνη!

Τι είναι αυτά; Ξεπεράσατε κάθε όριο πάρτε το πίσω τώρα και ζητήστε μας συγγνώμη αυτή ταύτη τη στιγμή!

Αλεξία Πετροπούλου

Ηθοποιός-Συγγραφέας

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΤΡΕΙΔΕΣ» Αργους-Μυκηνών

Συντονίστρια Οργάνωσης Μελών Θεάτρου ΣΥΡΙΖΑ