Μέχρι και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ετοιμάζουν οι συνταξιούχοι, καθώς παρά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, μεγάλο μέρος υπάρχει περίπτωση να μην εισπράξουν αναδρομικά και σε κάθε περίπτωση όσοι δεν είχαν προσφύγει δεν δικαιούνται επιδόματα και δώρα.

Την προαναγγελία προσφυγής έκανε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως «έχει ταχθεί, ήδη από το 2015, υπέρ του αναφαίρετου δικαιώματος των συνταξιούχων να διεκδικήσουν τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ».

Το Δίκτυο προσθέτει πως «μετά και τις κυβερνητικές επιλογές, η συγκεκριμένη διαδικασία θα αποτελέσει μονόδρομο για τα 2,1 εκατομμύρια των συνταξιούχων, οι οποίοι αισθάνονται τον εμπαιγμό στο πετσί τους! Πρέπει να τονιστεί ότι οι 400.000 περίπου συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αγωγές, θα λάβουν για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), το σύνολο του ποσού που διεκδικούν έντοκα. Άρα θα λάβουν επιστροφή αναδρομικών για περικοπές στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, αλλά και τα δώρα, σε κύρια και επικουρική».

Χαρακτηρίζει πως «ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) εξαγγελία του από το βήμα της Βουλής, παραπλανά τους συνταξιούχους, αναφέροντας ότι αποδίδονται αναδρομικά σε όλους». Ωστόσο, όπως λέει η ΕΝΔΙΣΥ «στην ουσία όμως, με την εξαίρεση των δώρων και των επικουρικών τα 2/3 εξ αυτών, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ!».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στην πρόβλεψη να παραιτηθούν οι συνταξιούχοι από κάθε άλλη διεκδίκηση. «Αποτελεί πρόκληση στη νοημοσύνη όλων των συνταξιούχων, αφού ουσιαστικά δηλώνει ότι το σύνολό τους, θα παραιτηθεί από κάθε άλλη διεκδίκηση. Άρα, τους δηλώνει ότι, «αυτά τα λεφτά έχουμε, αυτά σας δίνουμε και άμα σας αρέσει»…» σχολιάζει το Δίκτυο.

Οι συνταξιούχοι θεωρούν πως «όταν οι μνημονιακές περικοπές υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ, είναι τουλάχιστον ντροπή να «διαφημίζει» η κυβέρνηση ως… επιτυχία, την καταβολή 900 εκατ. ευρώ μικτά (648 εκατ. ευρώ καθαρά, αν αφαιρεθεί η παρακράτηση φόρου και η εισφορά υγείας), από τα αναδρομικά που οφείλει. Ακόμα χειρότερα, όταν η απόφαση του ΣτΕ, δικαιώνει τους συνταξιούχους για ένα ποσό της τάξης των 3,9 δισ. ευρώ!».

Πηγή: dikastiko.gr