Μανώλης Μπουσούνης *

Θα μπω απευθείας στο θέμα. Ζούμε μια ιδιότυπη, μελετημένη-όπως η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ-και εξελισσόμενη πολιτική εκτροπή που αν δεν αναχαιτιστεί από τον δημοκρατικό κόσμο το «ποτέ ξανά αριστερά» σε 3 χρόνια θα ισοδυναμεί με το «ποτέ ξανά δημοκρατικά.»

Όλοι έχουμε μάθει για το ενιαίο ψηφοδέλτιο που ετοιμάζουν στις σχολές, την αστυνομία στα ΑΕΙ, τη θεσμοθέτηση της απεργοσπασίας, την απονέκρωση των συνδικάτων νομοθετικά και με τη μη ανανέωση των ΣΣΕ, την κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας, την εκλογική εργαλειοποίηση συμπατριωτών μας που ζουν στο εξωτερικό, την ασυλία για αποφάσεις που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, τον ολοκληρωτισμό του κου Μητσοτάκη που πήρε υπό την απευθείας εξουσία του την ΕΥΠ, την ΕΡΤ, τα μεγάλα δημόσια έργα κλπ.

Θα εστιάσω όμως στην αυτοδιοίκηση για να ανοίξω μέσα εκεί την κουβέντα γιατί εκεί συνεχίζει να πατάει όλο το σχέδιο τους.

Στους Δήμους ή καλύτερα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη ήδη έχουν στήσει το πλαίσιο για την πολιτική εκτροπή. Απευθείας αναθέσεις για πλήθος προμηθειών, έργων και εργολαβιών. Αποφάσεις για προσλήψεις γίνονται με απλή απόφαση Δημάρχου. Αναπτυξιακοί Οργανισμοί-παράκεντρα συστήματα εξουσίας δηλαδή- υποκαθιστούν όλο το μόνιμο προσωπικό και το Δημοτικό Συμβούλιο. Έργα, αποφάσεις, αναμορφώσεις π/υ αποφασίζονται δια περιφοράς σε κλειστές επιτροπές ποιότητας ζωής και οικονομικές χωρίς αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων ενώ μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης σε όλους τους Δήμους δεν έχει καν το δικαίωμα ψήφου στις Επιτροπές. Η κεντρική εξουσία έτσι μπορεί να καθυστερεί για μήνες την κοινωφελή, να στήνει μάσκες αλεξίπτωτα και να ξεφτιλίζει την ΚΕΔΕ αλλά πέραν από ελάχιστων εξαιρέσεων «να μην κουνιέται ούτε φύλλο»…

Όμως το σχέδιο έχει «ψωμί» ακόμη. Πήραν τον κεντρικό σχεδιασμό με απόλυτη διαφάνεια και  εξασφαλισμένη 100% δημόσια ενίσχυση για τους δήμους (Φιλόδημος 1 και 2) και το μετατρέπουν σε Α. Τρίτσης με οχήματα αναπτυξιακούς οργανισμούς για να εκφυλίσουν κάθε θετική προοπτική για την αυτοδιοίκηση. Ο Φιλόδημος 1 και 2 οδηγούσε (και όσο πρόλαβε το έκανε) σε κάθε δήμο να έχουμε σύγχρονα οδικά δίκτυα, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους, σχολεία, απορριμματοφόρα κ.α. ενώ τώρα περνάμε στο μικροί Ολυμπιακοί Αγώνες παντού… Έργα βιτρίνας, ρεμούλας χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Κατήργησαν και τυπικά την απλή αναλογική (ακυρώνοντας το βάθεμα των πραγματικών συμμαχιών και την ωρίμανση της αστικής δημοκρατίας σε όλη την χώρα που είχε θεσπιστεί επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) πριν μερικές μέρες συνεχίζοντας το «πραξικόπημα» του καλοκαιριού του 2019 και όρισαν το αντιδημοκρατικό 43% + 1 ψήφο για να βγεις δήμαρχος από την 1η Κυριακή.

Άρα έχουν ξεκινήσει από το 2019 μόλις ανέλαβαν το «καρότο και μαστίγιο» προς δεξιά, κεντρώα και αριστερά κατεύθυνση για να στήσουν με χειρουργική ακρίβεια μια σαρωτική και ολοκληρωτική επικράτηση μέχρι το 2023 σε απανωτές εκλογικές διαδικασίες. Μια πολιτική εκτροπή καλά σκηνοθετημένη που απλά θα χρειάζεται τη νομιμοποίηση μέρους της κοινωνίας που θα προσπαθεί να βγει από τη πανδημία.

Το μήνυμα με τον αποκλεισμό των Δημοτικών Συμβουλίων ήδη από το καλοκαίρι του 2019 στη λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων αλλά και ολόκληρων παρατάξεων από την αποφασιστική διαδικασία στις Επιτροπές ξεκάθαρο… Ή φιλάς δαχτυλίδι στον Κυρίαρχο κεντρικά ή δεν υπάρχεις τοπικά. Ή μαζί μας ή πουθενά… Αν όμως έρθεις μαζί μας ή αν μας ανεχτείς πεδίο βρώμικο και αδιαφανές μπροστά σου για απευθείας αναθέσεις, προσλήψεις ημετέρων, πλήρη ασυλία για δαπάνες και προμήθειες, εξουσία δηλαδή χωρίς κοινωνική λογοδοσία και έλεγχο. Με απλά λόγια θέλουν σε κάθε Δήμο το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά ενός μαύρο μετώπου άσκησης οικονομικής και πολιτικής εξουσίας κατά τόπους, αυτονομημένου από τους δημοκρατικούς θεσμούς και ευθέως υπαγόμενο στο Μαξίμου. Ένας νεοφιλελεύθερος ολοκληρωτισμός που αναλογεί στο επίπεδο της οικονομικής και πολιτικής ελίτ που διοικεί τη χώρα διαχρονικά.

Ο δημοκρατικός κόσμος μπροστά σε αυτή την κατά τη γνώμη μου άκρως αρνητική πολιτικά συνθήκη για την πορεία της χώρας μας οφείλει να συζητήσει άμεσα και οργανωμένα επί των συγκεκριμένων επίδικων-απλή αναλογική, μετατροπή δήμων σε ΑΕ, δημοκρατία, δημόσια χρηματοδότηση κ.α.- (όπως έγινε-αλλά και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και βάθος κατά τη γνώμη μου-για να τιμηθεί η λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου), να προχωρήσει σε γενναία βήματα συνεργειών, στην ακύρωση πρακτικών που ακυρώνουν τις δημοκρατικές διαδικασίες όπου έχει τους συσχετισμούς και να επιδιώξει τις μεγαλύτερες από τώρα κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο ώστε να απονεκρωθεί ή να αναχαιτιστεί κατά περίπτωση με επιτυχία αυτός ο σχεδιασμός.

Το να το καταγγέλλουμε απλά, ήτοι να γίνουμε ακόμη και άθελα μας οργανικό μέρος του προβλήματος ή απλά σχολιαστές δεν μας αντιστοιχεί με βάση τις διαχρονικές κατακτήσεις του δημοκρατικού κινήματος στην πατρίδα μας. Το να προωθήσουμε προοδευτικές λύσεις μας αναλογεί και μας αξίζει. Ας εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

ΥΓ: Το καθεστώς ρικαρδιανής ισοδυναμίας με την αναδρομική φορολόγηση έρχεται από το 2023 με επιθετικό τρόπο στην πατρίδα μας εκ νέου μέσω της επερχόμενης εκτίναξης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (ήδη θα ανακοινώσουν πάγωμα αύξησης για να γίνουν πράξεις άμεσα και να δουλέψει 1-2 χρόνια η οικοδομή). Έχουν διδαχθεί όμως από τα λάθη τους… Ο ΕΝΦΙΑ θα περάσει στους Δήμους, οι ΚΑΠ θα περιοριστούν και έτσι τέρμα το πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση αλλά τα παράπονα σας στον Δήμαρχο του 43%+1 ψήψο που θα έχει φιλήσει δαχτυλίδι στο καθεστώς για να το υπερασπίζεται. Διαίρει και βασίλευε λοιπόν… Γι’ αυτό οι Δημοκράτες οφείλουμε να ενωθούμε στον μέγιστο βαθμό τουλάχιστον σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

*Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πετρούπολης και ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αθήνας