«Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζόρτζια, οι γιοί των πρώτων σκλάβων και οι γιοί των πρώτων ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισίπι, μια έρημη πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους. Έχω ένα όνειρο σήμερα.»
Σαν σήμερα, στις 28 Αυγούστου 1963, ο , Έχω ένα όνειρο/ Σαν σήμερα εκφώνησε τον περίφημο λόγο του ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, INDEPENDENTNEWS εκφώνησε τον εμβληματικό λόγο του μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο μνημείο Λίνκολν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Ήταν μια κορυφαία στιγμή του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και την φυλετική ισότητα.
Το 1964 ο Κινγκ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ και ο Πρόεδρος Τζόνσον υπέγραψε το νόμο που ποινικοποιούσε τις φυλετικές διακρίσεις σε δημόσιους χώρους. Το 1965 ψηφίστηκε ο νόμος για τα πολιτικά δικαιώματα. Το 1968 ο Κινγκ θα έπεφτε ο ίδιος θύμα εγκλήματος μίσους.
Απέκτησε έτσι ιδιαίτερη σημασία μια αποστροφή από τον ίδιο λόγο του 1963, όπου ο Κινγκ φρόντισε να κάνει σαφή τη θέση του για τη χρήση βίας και να διαφοροποιηθεί από άλλες απόψεις στο εσωτερικό του κινήματος: «Υπάρχει, όμως, κάτι που πρέπει να πω στο λαό μου, ο οποίος στέκεται στο θερμό κατώφλι που οδηγεί στο ανάκτορο της δικαιοσύνης. Στη διαδικασία να κερδίσουμε τη δικαιωματική μας θέση, δεν πρέπει να είμαστε ένοχοι άδικων πράξεων. Ας μην αναζητήσουμε να ικανοποιήσουμε τη δίψα μας για ελευθερία πίνοντας από το κύπελλο της πίκρας και του μίσους».