Έφυγε, σε ηλικία 87 ετών, ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε, με ανάρτησή του στο Facebook, ο γιος του Hρακλής Βλάχος. «Να την προσέχεις την μαμά σε παρακαλώ εκεί που πας Πατέρα, βρες και την Σοφία μας και να με περιμένετε, σας αγαπώ όλους τόσο πολύ… , Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Ανέστης Βλάχος, INDEPENDENTNEWSΑντίο μπαμπά… Καλό ταξίδι» έγραψε, αναρτώντας μία ασπρόμαυρη φωτογραφία των γονιών του.

 

 

«Σταθμοί» στη ζωή του

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από φτωχούς γονείς, γεωργούς στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940.

Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συγκεριμένα στην Καλλιθέα το 1946. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους.

Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ τον φρόντιζαν στο σπίτι τους μέχρι να αναρρώσει.

Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», όπου ερμήνευε έναν χαρακτηριστικό ρόλο.

Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος». Έπειτα, ερμήνευε πάντα δεύτερους ρόλους, ενσαρκώνντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού».

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση. Από τον γάμος τους απέκτησαν μια κόρη, την Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο.

Από τον πρώτο του γάμο με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη, απέκτησε ένα γιο, τον Ηρακλή Βλάχο, ο οποίος του χάρισε έναν εγγονό, τον Ανέστη Βλάχο Junior.

Ο Ανέστης Βλάχος τιμήθηκε με τα εξής διεθνή βραβεία:

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».

Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου – Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από πολύ φτωχούς γονείς, οι οποίοι ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα) το 1946.

Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους.

Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ, μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.

Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», όπου ερμήνευε έναν χαρακτηριστικό ρόλο.

Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» κι από κει και πέρα ερμήνευσε πάντα δεύτερους ρόλους ενσαρκώνντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού».

Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».

Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση. Έχουν μαζί μια κόρη, την Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο. Από τον πρώτο του γάμο με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη, έχει ένα γιο, τον Ηρακλή Βλάχο, από τον οποίον απέκτησε έναν εγγονό, τον Ανέστη Βλάχο Junior, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του παππού του, απολαμβάνοντας καλλιτεχνικές επιτυχίες, ενώ είναι και ανερχόμενος πολιτικός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι κουμπάροι με τον Νίκο Ξανθόπουλο (τον πάντρεψε ο Ξανθόπουλος και βάπτισε τον γιό του) και αχώριστος φίλος, όπως και με τον αείμνηστο Γιώργο Φούντα.

Έχει τιμηθεί με τα εξής διεθνή βραβεία:

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».

Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου – Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».

Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών στις 24 Αυγούστου 2021

Φιλμογραφία

  • Μαγική πόλις (1955)
  • Το κορίτσι με τα μαύρα (1956) [Μήτσος]
  • Αγιούπα, Το κορίτσι του κάμπου (1957) [Τώνης]
  • Για το ψωμί και τον έρωτα / Συννεφιασμένη Κυριακή (1957) [Δημήτρης]
  • Οι Παράνομοι (1958)
  • Κρυστάλλω (1959) [Φωτάκης]
  • Μια ξένη πέρασε (1959)
  • Το ποτάμι (1960)
  • Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)
  • Μαλάμω (1960)
  • Η κατάρα της μάνας / Η υπόσχεση (1961) [Ανέστης]
  • Μυρτιά (1961) [Ανέστης]
  • Στέγνωσαν τα δάκρυά μας (1961)
  • Ο αλήτης του λιμανιού (aka Το σπίτι της ηδονής) (1961)
  • Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962)
  • Οι επικίνδυνοι (1962)
  • Η Ωραία της Ρούμελης (1962) [Πάνος]
  • Το τεμπελόσκυλο (1963) [Ανέστης]
  • Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα (1963)
  • Φυγή (1963)
  • Το σημάδι της Αφροδίτης / Μικρές Αφροδίτες (1963) [Erster Hirte]
  • Διωγμός (1964) [Μιχάλης]
  • Ζητιάνος μιας αγάπης (1964)
  • Ορφανή στους πέντε δρόμους (1964)
  • Η Κύπρος στις φλόγες (1964)
  • Απαγωγή (1964)
  • Ο γυρισμός της μάνας (1964)
  • Δρόμος χωρίς σύνορα (1964)
  • Η γέφυρα της ευτυχίας (1964)
  • Ανεμοστρόβιλος (1964)
  • Λόλα (1964) [Ρέλιας]
  • Απόκληροι της κοινωνίας (1965) [Μένιος]
  • Η μοίρα του αθώου (1965)
  • Όχι, κύριε Τζόνσον (1965) [Αλέκος]
  • Φτωχός εκατομμυριούχος (1965) [κλητήρας]
  • Με τη λάμψη στα μάτια (1966) [Γιώργης Ντάκας]
  • Οι ασυνείδητοι (1966) [Ανέστης Λέπουρας]
  • Οι κολασμένοι [Στράτος] (1966)
  • Ο φόβος (1966) [Ανέστης Κανάλης]
  • Επιχείρησις Δούρειος Ίππος (1966)
  • Ο κατατρεγμένος (1966) [Βαγγέλης Γάτος]
  • Γαβριέλα, η αμαρτωλή της Αθήνας (1966) [Πολ]
  • Πόθοι στον καταραμένο βάλτο (1966) [Νικήτας]
  • Σκλάβοι της μοίρας (1966) [Παύλος]
  • Ματωμένη γη (1967) [Πάνος]
  • Η κοινωνία μας αδίκησε (1967) [Φρίξος]
  • Η γόησσα (1967) [Πέτρος]
  • Αγρια πάθη (1967) [Βλάσης]
  • Κατάσκοποι στο Σαρωνικό (1968)
  • Η καρδιά ενός αλήτη (1968) [Ανέστης]
  • Αργυρώ, η προδομένη τσελιγκοπούλα (1968)
  • Ένας κλέφτης με φιλότιμο (1968)
  • Κιέριον (1968) [Έμος Βαγενάς]
  • Ξεριζωμένη γενιά (1968) [Λουκάς]
  • Βαριά κατάρα ο διχασμός (1968)
  • Ο μεγάλος διχασμός (1968) [Ανέστης Ρούβης]
  • Για την τιμή και για τον έρωτα (1969) [Παναγής]
  • Η σφραγίδα του Θεού (1969) [Παναγής]
  • Ληστεία στην Αθήνα (1969)
  • Μαριώ, η κατατρεγμένη βοσκοπούλα (1969)
  • Αδούλωτη ράτσα (1969) [Ανέστης]
  • Ο Νταβέλης (1969)
  • Η μεγάλη Ανάσταση (1969) [Παντελής]
  • Αδιέξοδο (1970) [Βασίλης]
  • Αννιώ, η Τσελιγγοπούλα της κατάρας (1971)
  • Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά (1971) [Καρατζάι]
  • Ερωτομανείς (1971) [Βασίλης]
  • Η κραυγή της αλήθειας (1971)
  • Οι κολασμένοι του σεξ (1974)
  • Έξι διεστραμμένες ζητούν δολοφόνο (1976) [Γιώργος]
  • Στο δρόμο του Λαμόρε (1979)
  • Ο φαλακρός μαθητής (1979) [Καραντούφας]
  • Έξοδος κινδύνου (1980) [«Βλογιοκομμένος»]
  • Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980) [Ανδρέας Κούμαρης]
  • Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980) [Απόστολος]
  • Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι (1980) [εφοριακός]
  • Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ. (1980)
  • Έξοδος κινδύνου (1980)
  • Γκαρσονιέρα για δέκα (1981) [Γιάγκος]
  • Ο σεξοκυνηγός (1981) [αγροφύλακας]
  • Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια (1981)
  • Ο ρεπόρτερ (1982)
  • Πανικός στα σχολεία (1982) [Μάρκος Αυγέρης]
  • Αυτόπτης μάρτυς (1993)
  • Με τον Ορφέα τον Αύγουστο (1995) [Ηλίας]
  • Lilly’s Story (2002)
  • Η σκόνη που πέφτει… (2004) [Χρηστίδης]
  • Μοιραία σχέση (2009) [ντετέκτιβ]
  • Δεμένη κόκκινη κλωστή (2011)

Σειρές που έχει παίξει

  • Όταν ήμουν δάσκαλος (1993) ΕΤ1
  • Αστυνομικές ιστορίες (1973) ΥΕΝΕΔ
  • Αυτόπτης μάρτυς (1996) ΕΤ1
  • Εν Αθήναις (1976) ΕΡΤ
  • Εύθυμες ιστορίες (1977) ΕΡΤ
  • Η Θέμις έχει κέφια (1975) ΕΙΡΤ
  • Η επιστροφή του σκιάχτρου (1987) ΕΡΤ
  • Η κραυγή των λύκων (1981) ΥΕΝΕΔ
  • Η λάμψη (1991) ΑΝΤ1
  • Η τελευταία άνοιξη (1973) ΥΕΝΕΔ
  • Καρυωτάκης (2009) ΕΤ1
  • Καταδίωξη (1977) ΥΕΝΕΔ
  • Κρυφά μονοπάτια (2005) ΑΝΤ1
  • Λέσχη μυστηρίου (1976) ΕΡΤ
  • Ο ζητιάνος (1982) ΥΕΝΕΔ
  • Ο θησαυρός της Αγγελίνας (2005) ΝΕΤ
  • Ο καρχαρίας και τα εννιά κύματα (1983) ΕΡΤ2
  • Ο μεγάλος ξεσηκωμός (1977) ΥΕΝΕΔ
  • Ο πρίγκιπας (1996) ΕΤ1
  • Στα βήματα της ελπίδας (1976) ΥΕΝΕΔ
  • Τα παιδιά της γειτονιάς (1999) ΕΤ1
  • Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα (1980) ΕΡΤ
  • Ταύρος με Τοξότη: Για τον Μήτσο… (1994) ΑΝΤ1
  • Το μυστικό του άσπρου βράχου (1982) ΥΕΝΕΔ

#independentnews

#independent news greece

Facebook: https://www.facebook.com/IndNewsGR

Twitter: https://twitter.com/inde_news

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC_artiGsPS7mJj-UaJNq_Tw

Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr/

 

independentnews