Ο Νίκος υπήρξε Ανώτερο τεχνικό στέλεχος της ΔΕΗ, στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΚΚΕ-εσ και του Συνασπισμού), διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού, συνδικαλιστής (μέλος του προεδρίου ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ), διετέλεσε επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης…

Ο Νίκος Καϊμάκης ,δεν ήταν μόνο ένας άριστα ενημερωμένος για την ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη μηχανικός.Υπήρξε ένα από τα καλλίτερα στελέχη της ΔΕΗ, όταν η ΔΕΗ ήταν μια καλοοργανωμένη και ακμάζουσα επιχείρηση, και είχε σημαντική συνεισφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Συστήματος Μεταφοράς Υψηλής Τάσης. Εκλεκτός και σεβαστός από όλους συνδικαλιστής, στην διοίκηση και του σωματείου του και της ένδοξης τότε ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Ο Νίκος, πολύ νέος ακόμη, εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα, που το υπηρέτησε συνεχώς με θέρμη και αφοσίωση. Ηταν αδιάλειπτα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού από τον καιρό της χουντικής δικτατορίας, είχε μεγάλη συνεισφορά μέσα στην Ελλάδα στον αντιδικτατορικό αγώνα και εξελέγη μέλος του ΠΓ μετά το Πρώτο (Ένατο) Συνέδριο του ΚΚΕ Εσωτερικού.
Παρέμενε ένας ανοιχτόμυαλος και μαχητικός κομμουνιστής της ανανέωσης.
Μακάρι να ήσαν πολλοί οι ¨Ελληνες που θα είχαν το βιογραφικό του Νίκου.

Καλό ταξίδι Νίκο