Έφη Αχτσιόγλου: Απομακρύνεται η ανάκαμψη με το σχέδιο της ΝΔ (βίντεο)

Posted on 05 Οκτωβρίου, 2020, 10:18 μμ
6 secs

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο TV100:

«Η κυβέρνηση χάνει το έλεγχο και οι πολίτες το καταλαβαίνουν. Δεν προετοίμασε το δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας ούτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για την πανδημία. Με την ανεπάρκεια και την αδράνειά της πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τον χρόνο που της έδωσε η κοινωνία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον τ/σ “TV100” της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενη στην κατάσταση της οικονομίας υπογράμμισε ότι «στο 2ο τρίμηνο του έτους είχαμε μία θηριώδη ύφεση 15,2%», καθώς «η ΝΔ δεν έλαβε μέτρα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σήμερα πάρα πολλές είναι έτοιμες να κλείσουν αν δεν έχουν ήδη κλείσει», επίσης «έχουν χαθεί 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ η κυβέρνηση πέρασε ρυθμίσεις οριζόντιων μειώσεων των μισθών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποστεί τεράστια καθίζηση στο εισόδημά τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε, πρότεινε «μέτρα στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του μισθού των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος των νοικοκυριών. Πρότεινε απευθείας μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, όμως η ΝΔ έλεγε ότι αυτά είναι παραλογισμοί, αν και η Κομισιόν σήμερα τα προκρίνει ως την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, ακόμη, ότι «είναι μεγάλο ψέμα ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη πως τάχα η κυβέρνηση έχει δαπανήσει 24 δισ. για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Το κράτος έχει δώσει για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μέχρι και το τέλος Αυγούστου, μόλις 4,6 δισ. Αυτό το ποσό μας φέρνει στην προτελευταία θέση της ευρωζώνης».

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, «υπάρχει το μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 37 δισ.», ενώ «φέτος και του χρόνου δεν έχουμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα και άλλες δεσμεύσεις», άρα «η δυνατότητα για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας είναι μεγάλη, αλλά η ΝΔ δεν την αξιοποιεί και διαμορφώνει μία κατάσταση που δύσκολα θα έχουμε γρήγορη ανάκαμψη».

...