Έξωση της Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Γενικό Λύκειο

Posted on 17 Ιουνίου, 2020, 10:09 μμ
20 secs

Με την υπ. αριθμ. 74181/Δ2, ΦΕΚ Αρ.Φ. 2338/15/6/2020 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας κας Σοφίας Ζαχαράκη καθορίζεται το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων για τις Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις του Γενικού Λυκείου στο οποίο καταργούνται τα μαθήματα των Εικαστικών (Καλλιτεχνική Παιδεία, Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο) από το Γενικό Λύκειο.

 

Η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr σε σημερινό της άρθρο με τίτλο: «Fake news περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ισχυρίζεται πως μια σειρά από ηλεκτρονικά μέσα (πχ: alfavita.gr, news247.gr, in.gr, tovima.gr, documentonews.gr, tvxs.gr, ethnos.gr) αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις που βασίζονται σε «ανακύκλωση πληροφοριών από τον Αύγουστο του 2013, όταν εξαγγέλθηκαν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ανάλογη προειδοποίηση περί διασποράς ψευδών ειδήσεων και αποκλεισμό της δημοσίευσης έλαβε και το Παρατηρητήριο για την Παιδεία, το οποίο αναπαρήγαγε την είδηση από το δημοσιογραφικό-ενημερωτικό site news247.gr:

Σημειώνεται πως από το 2019, τα Ellinika Hoaxes είναι συνεργάτης του κοινωνικού δικτύου Facebook, ελέγχοντας τις εικόνες, τα βίντεο και τα άρθρα που «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα, ως μέρος της πρωτοβουλίας του κοινωνικού δικτύου για τον έλεγχο των γεγονότων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ιστοσελίδα, για τις υπηρεσίες που προσέφερε το 2019, εισέπραξε το ποσό των 269.480 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «η ανακύκλωση ενός άρθρου γνώμης για την εξαγγελθείσα το 2013, αλλά τελικώς μη πραγματοποιηθείσα, κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων που παρουσίασαν τις πληροφορίες αυτές ως πρόσφατες, αναφερόμενα σε πρόθεση ή και ανειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για εξοβελισμό των σχετικών με την τέχνη μαθημάτων».

Τα Ellinika Hoaxes λειτούργησαν ως γραφείο Τύπου της ΝΔ

Το Παρατηρητήριο για την Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει ότι τα Ellinika Hoaxes, λειτουργώντας ως γραφείο Τύπου της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ώστε να διαψεύσουν την πραγματικότητα συνολικά.

Προς ενίσχυση της συγκεκριμένης άποψης, επισυνάπτεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των τριών τάξεων του Γυμνασίου (σχετικό ΦΕΚ), παραγνωρίζοντας πως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήκουν και τα Λύκεια. Τα Ellinika Hoaxes κάνουν λόγο για ψευδείς ειδήσεις χρησιμοποιώντας ψευδή είδηση. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου καθορίζεται ως εξής:

– για την Α’ τάξη: τα «Αγγλικά» γίνονται ξεχωριστό υποχρεωτικό τρίωρο μάθημα, ενώ παραμένει η υποχρεωτική δυνατότητα επιλογής μεταξύ Γαλλικών ή Γερμανικών (2 ώρες ανά εβδομάδα). Το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» από μάθημα «Επιλογής» γίνεται πλέον υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές (2 ώρες ανά εβδομάδα). Κατά 1 ώρα μειώνεται το μάθημα «Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου, Κοινωνιολογία)», καταργείται το δίωρο υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» και τα μαθήματα «Επιλογής»:

Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων ή
Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ή
Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας)

– για την Β’ τάξη, τα «Αγγλικά» γίνονται ξεχωριστό υποχρεωτικό δίωρο μάθημα και η «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» από μονόωρο γίνεται δίωρο. Η «Φυσική Αγωγή» από μονόωρη γίνεται δίωρη. Αντικαθίσταται το δίωρο μάθημα «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη)» με τα «Λατινικά» για τους μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών και στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών αυξάνονται κατά 1 ώρα τα «Μαθηματικά» και μειώνεται αντίστοιχα κατά 1 ώρα η «Φυσική». Καταργείται το δίωρο μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» και το δίωρο μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες».

– για την Γ’ τάξη, προστίθεται η «Ιστορία» ή τα «Μαθηματικά» ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού. Προστίθεται το δίωρο μάθημα «Αγγλικά» και Αυξάνεται κατά 1 ώρα η «Φυσική Αγωγή». Καταργούνται τα «Μαθήματα Επιλογής» και δεν υπάρχουν ως δυνατότητα διδασκαλίας τα μαθήματα «Γαλλικά», «Γερμανικά», «Ελεύθερο Σχέδιο», «Γραμμικό Σχέδιο» και «Λατινικά».

▸ εδώ το ΦΕΚ για το σχολικό έτος 2019-2020

▸ εδώ το ΦΕΚ για το σχολικό έτος 2020-2011

Καταληκτικά, το υπουργείο Παιδείας καταργεί κάθε καλλιτεχνικό μάθημα από το Λύκειο (Καλλιτεχνική Παιδεία, Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο). Ειδικότερα, η κατάργηση των μαθημάτων σχεδίου ωθεί απροκάλυπτα τους μαθητές στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα καθώς υπάρχουν σχολές που απαιτούν εξέταση σχεδίων για την εισαγωγή των υποψήφιων (πχ: Αρχιτεκτονική).

Επίσης απομακρύνει τα μαθήματα από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών (Κοινωνιολογία, Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης & Δημοκρατία, Ελληνικός & Ευρωπαϊκός Πολιτισμός).

Κάποιοι μίλησαν -λανθασμένα- για κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και στα Γυμνάσια. Τα EllinikaHoaxes, λειτουργώντας ως γραφείο τύπου της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ώστε να διαψεύσουν την πραγματικότητα συνολικά.

Νίκος Φίλης: Η Τέχνη, οι κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες φόβιζαν πάντοτε τα αυταρχικά καθεστώτα

Ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του  κάνει λόγο για εξοβελισμό της δίωρης καλλιτεχνικής παιδείας από την Α’ Λυκείου, «που μαζί με τη μόρφωση των παιδιών χτυπάει και ολόκληρους κλάδους καθηγητών, στρώνοντας το έδαφος για επαναφορά στο μνημονιακό καθεστώς των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων. Παρομοίως εξαφανίζεται ως μάθημα επιλογής το σχέδιο, γραμμικό και ελεύθερο, από τη Γ’ Λυκείου! Ένα σχολείο χωρίς τέχνη και κοινωνικές επιστήμες παύει να είναι σχολείο και εκφυλίζεται σε κέντρο κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων (skills). Ένα σχολείο που δεν έχει πλέον ως προτεραιότητα  να γεννά ελεύθερους, καλλιεργημένους και σκεπτόμενους πολίτες είναι σχολείο ήσσονος σημασίας και  μείζονος υποβάθμισης. Η Τέχνη, οι κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες φόβιζαν πάντοτε τα αυταρχικά καθεστώτα, τους λάτρεις του «νόμου και τάξης», τους φονταμενταλιστές της αγοράς, της κατήχησης και της εθνικοφροσύνης. Δηλαδή, τους σημερινούς κυβερνώντες».

Ανακοίνωση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Σε συστράτευση καλεί η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων όλους τους εκπαιδευτικούς και συλλογικούς φορείς (ΟΛΜΕ, Εικαστικό Επιμελητήριο, Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Ομοσπονδία Γονέων, συλλόγους καλλιτεχνών κ.λπ.) για την ανάκληση αυτής της απόφασης.

Το θέμα θα τεθεί άμεσα στην πολιτική ηγεσία και στα κόμματα της Βουλής και εξετάζεται η νομική  προσβολή  κατά της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α.Σ.Κ.Τ., ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ., Ε.Ε.Τ.Ε.,

σε συγκέντρωση με θέμα την έξωση της Τέχνης από το Γενικό Λύκειο, το Σάββατο 20 Ιουνίου ώρα 6:30μμ στον προαύλιο χώρο της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256).

Στη συγκέντρωση θα αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης, μετά από κοινή εισήγηση των φορέων και προτάσεων των συναδέλφων.

Σας καλούμε επίσης να στείλετε μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι προτάσεις στα e-mail της Ένωσης και του ΕΕΤΕ, ώστε να τις επεξεργαστούμε και να βγει μια σύνθεση.

Στο χώρο θα υπάρχει μικροφωνική εγκατάσταση και καρέκλες.

...