Έντουαρντ Σνόουντεν: Η δικαίωση ενός whistle blower μετά από επτά χρόνια

Posted on 04 Σεπτεμβρίου, 2020, 1:26 μμ
16 secs

Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε το πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων της NSA το 2013, νιώθει δικαιωμένος.

Κι αυτό διότι ομοσπονδιακό εφετείο στις ΗΠΑ αποφάνθηκε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου ότι η μαζική συλλογή τηλεφωνικών αρχείων από την NSA ήταν παράνομη.

O Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν διαχειριστής συστημάτων εργαζόταν, βάσει συμβολαίου, για την NSA και την CIA. Το 2013, ο Σνόουντεν διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις.

Στις 20 Μαΐου 2013, ο Σνόουντεν πέταξε στο Χονγκ Κονγκ αφού εγκατέλειψε την εργασία του σε μια εγκατάσταση της NSA στη Χαβάη και στις αρχές του Ιουνίου αποκάλυψε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα της NSA στους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ, Λάουρα Πόιτρας και Ίγουεν ΜακΆσκιλ. Που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες, The Guardian και The Washington Post. Περαιτέρω αποκαλύψεις έγιναν από άλλες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Der Spiegel και της The New York Times.

Ο Σνόουντεν αποκάλυψε πληροφορίες για μία σειρά από απόρρητα προγράμματα των μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τηλεφωνικών μεταδεδομένων και των προγραμμάτων παρακολούθησης PRISM και Tempora. O Σνόουντεν είπε ότι οι διαρροές ήταν μία προσπάθεια «να ενημερωθεί το κοινό ως προς το τι συμβαίνει στο όνομά του και τι εναντίον του».

Με τις αποκαλύψεις αυτές διαψεύστηκαν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι πληροφοριών των ΗΠΑ που διέψευδαν δημοσίως ότι η NSA είχε συλλέξει εν γνώσει της δεδομένα από αρχεία ιδιωτικών τηλεφώνων.

«Επτά χρόνια πριν, όπως οι τίτλοι των ειδήσεων έγραφαν, κατηγορούμουν ως εγκληματίας επειδή είπα την αλήθεια. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα ζούσα για να δω τα δικαστήρια μας να καταδικάζουν τις πρακτικές της NSA ως παράνομες και με την ίδια απόφαση, να μου δίνουν τα εύσημα που τις αποκάλυψα. Κι όμως η μέρα αυτή ήρθε», έγραψε σε μήνυμα του στο twitter, ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

...