Έντονες αντιδράσεις στη διαδικασία αδειοδότησης καύσης RDF – SRF από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ»

Posted on May 15, 2020, 10:01 am
6 secs

Η προωθούμενη (και μάλιστα εν μέσω πανδημίας) από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αδειοδότηση μονάδας καύσης δευτερογενών απορριμμάτων (RDF και SRF) από την τσιμεντοβιομηχανία “ΤΙΤΑΝ” συναντά την έντονη αντίδραση των χιλιάδων κατοίκων, δήμων και δεκάδων συλλογικών φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης που  έχουν σταματήσει στο παρελθόν ανάλογες προσπάθειες της εταιρείας.

Η εφαρμογή αυτής της “τεχνολογίας”, που συγκρούεται με την έννοια της ανακύκλωσης, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων όχι μόνο της (ήδη υποβαθμισμένης) Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος καθώς στο περιβάλλον δεν υπάρχουν σύνορα. Αυτό καταδεικνύει και η αρνητική πείρα στο Βόλο και το Αλιβέρι όπου συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατοίκων και επιστημονικών φορέων.

Συνάντηση με συλλόγους, σωματεία και πολίτες που αντιδρούν στην καύση απορριμματογενών καυσίμων από το ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, είχε την Τρίτη 12 Μαΐου 2020 η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι, τα σωματεία και πολίτες που βρέθηκαν χθες στην συνάντηση, «η απόφαση αυτή της κυβέρνησης μόνο θυμό και οργή γεμίζει τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης».

Η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί δεσμεύτηκε πως θα θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καθώς είναι προφανές όπως τονίστηκε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που περιορίζεται στα όρια του Δήμου Παύλου Μελά.

Αντιθέτως, θα πρέπει όλοι οι Δήμοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης όπως και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα.

Η «Θεσσαλονίκη Μαζί» διεκδικεί να σταματήσει η κυβέρνηση τη διαδικασία αδειοδότησης της καύσης  RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας και να ανακληθεί η τροποποίηση της ΑΕΠΟ που πήγε να περάσει χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση. Ούτε σκέψη στο ενδεχόμενο καύσης απορριματογενών καυσίμων RDF και SRF σε κανένα σημείο της πόλης, καθώς υπάρχουν πλείστες επιστημονικές μελέτες που την συνδέουν με σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Διαμαρτυρία, μετά μουσικής και χορού “zumba” 

Ενάντια στην καύση εναλλακτικών καυσίμων (RDF SRF) στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας,το απόγευμα της Πέμπτης μέλη της “Πρωτοβουλίας Συλλόγων -Σωματείων – Φορέων” πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου.

Με σύνθημα “Καίμε θερμίδες και όχι απορρίμματα” οι διαδηλωτές ανέδειξαν το αίτημα, όπως ανέφεραν, εκατόν είκοσι συλλόγων να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για την “αμφιλεγόμενη καύση επεξεργασμένων αστικών απορριμμάτων”, ως εναλλακτικών καυσίμων (RDF SRF), στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη.

Τον τόνο στη διαμαρτυρία έδινε γνωστή γυμνάστρια της πόλης, ενώ κάποια από τα μέλη της πρωτοβουλίας ήταν ντυμένοι με αντιρρυπαντικές στολές και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Έντονες αντιδράσεις στη διαδικασία αδειοδότησης καύσης RDF – SRF από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ»

Σε δηλώσεις τους μέλη της πρωτοβουλίας υπογράμμισαν ότι με αυτό τον τόπο θέλησαν να αναδείξουν το μήνυμα ότι “δεν αρκεί μόνο η ατομική προσπάθεια για καλή φυσική κατάσταση, αλλά και καθαρό περιβάλλον χωρίς ρύπους”, καθώς και το ζήτημα αυτό, της καύσης απορριμμάτων, “δεν αφορά μόνο τις δυτικές συνοικίες, αλλά όλο το λαό της Θεσσαλονίκης”.

Οι διαδηλωτές τήρησαν μεταξύ τους τις προβλεπόμενες αποστάσεις, που επιβάλλουν τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή του κορονοιού, στη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

...