Ένοχοι για κακουργήματα ο πρώην πρόεδρος και δύο πρώην μέλη της διοίκησης 2008-2013

Posted on November 20, 2020, 12:29 pm
3 secs

Ένοχοι για κακουργηματικές ατασθαλείες στο Γηροκομείο Αθηνών, το 2008-2013, ο πρώην πρόεδρος και δύο πρώην μέλη της διοίκησης

Την ενοχή για δύο κακουργήματα του πρώην προέδρου και δύο μελών της προηγούμενης διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που υπέστη το ίδρυμα, εξαιτίας σωρείας ατασθαλιών στην οικονομική διαχείριση την περίοδο 2008 έως και 2013.

Το δικαστήριο κατόπιν ανάλογης εισαγγελικής πρότασης κήρυξε ενόχους τον ιερέα πρόεδρο του φιλανθρωπικού Σωματείου «Ελεήμων Εταιρία Αθηνών-Γηροκομείο- Πτωχοκομείο», καθώς και τον αντιπρόεδρο και τον ταμία, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου την επίμαχη περίοδο, για τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Η υπόθεση της διαχείρισης των οικονομικών του Γηροκομείου είχε ερευνηθεί από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, έπειτα από εντολή της τότε εισαγγελέως Ελένης Ράικου, οι οποίοι τον Ιούλιο του 2015 προχώρησαν στην άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων σε βάρος των τριών υπευθύνων στους οποίους καταλόγιζαν σωρεία αυθαιρεσιών και αδιαφανών διαδικασιών στα οικονομικά που έφεραν σε οριακή οικονομική κατάσταση το ίδρυμα, τους εργαζομένους αλλά και τους τρόφιμους του.

Από τα στοιχεία που είχαν συλλέξει οι εισαγγελείς Διαφθοράς προέκυψε πως οι τρεις υπεύθυνοι του Ιδρύματος άφησαν αναξιοποίητα ακίνητα που ανήκουν στο Γηροκομείο τα οποία είτε δεν μίσθωναν καθόλου αφήνοντας τα χωρίς συντήρηση είτε μίσθωναν σε πρόσωπα του κύκλου τους με ελάχιστα μισθώματα. Ακόμη, μεταξύ άλλων, στη δικογραφία αναφέρεται ότι ποσά που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ είχαν αναληφθεί από λογαριασμούς του ιδρύματος με μη νόμιμες διαδικασίες, ενώ σε λογαριασμούς των κατηγορουμένων είχαν εντοπιστεί ποσά έως 200 χιλιάδων ευρώ, που δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματα που δήλωναν.

 

Θεανώ Φωτίου: Καταπέλτης η απόφαση  για το Γηροκομείο Αθηνών

Δήλωση της αν. τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώς Φωτίου:

Καταπέλτης η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τον Πρόεδρο του Γηροκομείου Αθηνών, Αρχιμανδρίτη Π. Μπούμπα, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Α. Διονυσόπουλου και Ε. Γρινιεζάκη.

Το δικαστήριο έκρινε και τους τρεις ένοχους για την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε το Γηροκομείο, όπου με δική τους ευθύνη, εμφανίζεται ζημιά πολλών εκατομμυρίων. Η απόφαση δεν αφορά το σύνολο των ατασθαλιών και της κακοδιαχείρισης, καθώς υπήρχαν κι άλλα παρακλάδια αυτής της «συμμορίας» που λυμαίνονταν το Γηροκομείο.

  • Την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ το Σύνταγμα προβλέπει την αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων, ζητήσαμε την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπέρ της απόφασης του Δήμου Αθηναίων να τεθεί έκπτωτη η διοίκηση του Αρχιμανδρίτη Π.Μπούμπα.
  • Επιχειρήσαμε να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους, τους οποίους βρήκαμε σε άθλια κατάσταση, με διάφορους τρόπους όπως τη διανομή γευμάτων, ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Ευελπιστούμε να διεξαχθούν άμεσα εκλογές στο Γηροκομείο μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί ένα αξιοκρατικό και διαφανές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα ανοίξει νέους δρόμους για το πολύπαθο Ίδρυμα και θα βάλει τέλος στη μακρά και φαύλη περίοδο κακοδιαχείρισης.

 

...