Σε δύσκολη θέση βρέθηκε για άλλη μία ημέρα ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος προσπάθησε με σαθρά επιχειρήματα να υπερασπιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή και τόλμησε να ισχυριστεί ότι «οι εργαζόμενοι αποκτούν δύναμη» – Ολομέτωπη σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, λίγες ώρες πριν τη μεγάλη απεργία της Πέμπτης 10 Ιουνίου

 

Ο Κωστής Χατζηδάκης προσπάθησε εκ νέου και την Τετάρτη να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα που έφερε στη Βουλή, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η διάταξη για τη “διευθέτηση” του χρόνου εργασίας που καταργεί το οκτάωρο, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους “να συμφιλιώσουν την προσωπική με την επαγγελματική τους ζωή”.

Ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε «ατομικό δικαίωμα» του εργαζόμενου να επιδιώξει να διευθετήσει το χρόνο εργασίας του για να καλύψει τις οικογενειακές και προσωπικές ανάγκες, χωρίς να περιμένει την έγκριση του συνδικάτου. Είναι χαρακτηριστικός ο (στα όρια του ιλαρού) τρόπος που υπερασπίστηκε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ο υπουργός:

«Ποιοι είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα κόμματα, τα συνδικάτα, που θα κάνουμε κουμάντο στη ζωή κάθε εργαζόμενου; Ποιοι είμαστε εμείς που θα πούμε στην εργαζόμενη μητέρα, πώς θα συμφιλιώσει την επαγγελματική με την προσωπική της ζωή;», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σημειώνοντας ότι «τα συνδικάτα υπάρχουν για να υπηρετούν τους εργαζόμενους και δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι για να υπηρετούν τα συνδικάτα».

Καθώς τις προηγούμενες ώρες η κυβέρνηση δέχθηκε πυρά ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα γενικευτεί η μερική απασχόληση με σπαστό ωράριο, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η υπέρβαση του ωραρίου εργασίας, αμείβεται στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης με προσαύξηση 12% και επομένως συμφέρει τους εργοδότες να μετατρέψουν τη σύμβαση μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Σφοδρά πυρά κατά του νομοσχεδίου εξαπέλυσε εκ νέου την Τετάρτη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Εισηγήτρια και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. «Με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης καταλύεται το 8ωρο. Θεσπίζεται για πρώτη φορά στο εργατικό δίκαιο της Ελλάδας – κάτι που δεν έγινε ούτε στη μνημονιακή εποχή. Και ό,τι και να πείτε, ό,τι και να γράψετε, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο εργαζόμενος θα εκβιαστεί και είτε θα υποκύψει είτε θα απολυθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε απεθυνόμενη στον υπουργό Εργασίας.

«Είναι φανερό ότι είναι ένα  νομοσχεδίου αντικοινωνικό, αντιδραστικό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό. Καταδικάζει τον κόσμο της εργασίας να δουλεύει περισσότερο και να αμείβεται λιγότερο. Καταδικάζει και τους ανέργους να μην μπορούν να ορθοποδήσουν και να βρουν νέες θέσεις εργασίας. Καταδικάζει τη συλλογική  δράση, προστασία, και διεκδίκηση των εργαζομένων. Για όλους αυτούς τους λόγους, αυτό το νομοσχέδιο το καταψηφίζουμε και ζητάμε την απόσυρσή του ως απαράδεκτο. Το καταδικάζει και το καταψηφίζει η πλειονότητα του ελληνικού λαού. Και αυτό το μήνυμα θα το λάβετε αύριο στη γενική απεργία», υπογράμμισε.

 

Σφυροκόπημα κατά της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων

Το νομοσχέδιο που εισάγεται την άλλη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής φιλοδοξεί να ξηλώσει και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα, αλλά και να ποινικοποιήσει περαιτέρω την απεργία και τον συνδικαλισμό. Ψηφίστηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, επί της αρχής. Υπέρ του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Η συντριπτική πλειονότητα των φορέων, που τοποθετήθηκαν στην ακρόασή, όσοι εκπροσωπούσαν τους εργαζόμενους, αλλά και οι μικρομεσαίοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος εκφράστηκαν με πολύ αρνητικό τρόπο και απορριπτικά για το νομοσχέδιο.

Δείτε παρακάτω τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου, καθώς και της κριτικής της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών φορέων.

ΟΤΟΕ

«Το νομοσχέδιο οδηγεί στην αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην αποδυνάμωση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων», ανέφερε ο Γιώργος Μότσιος, εκ μέρους της ΟΤΟΕ.

«Εμείς λέμε όχι, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία. Γιατί κανείς εργαζόμενος, ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, μπορεί απέναντι στον εργοδότη να αντισταθεί σε αυτά που θέλει, σε σχέση με το ωράριο εργασίας», είπε ο κ. Μότσιος και τόνισε ότι η ΟΤΟΕ λέει όχι στις διατάξεις που βάζουν εμπόδιο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως είναι η ατομική διευθέτηση.

ΓΣΕΕ

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών ρυθμίσεων, έρχεται ένα νομοσχέδιο που θα απορρυθμίσει ακόμη περισσότερο το εργασιακό δίκαιο», ανέφερε, ο Γιάννης Παναγόπουλος, εκ μέρους της ΓΣΕΕ. Ο κ. Παναγόπουλος προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες, με τους εργαζόμενους στο περιθώριο.

«Το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται συζήτησης. Πρέπει να αποσυρθεί. Είναι άκρως αντιδραστικό στην ουσία και στο περιεχόμενο του», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο Γιώτα Ταβουλάρη.

Οικονομικό Επιμελητήριο

Την κάθετη διαφωνία του με διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργού Εργασίας που έχει προκαλέσει εργασιακό ξεσηκωμό, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Συγκεκριμένα, ζήτησε την ανάκληση της διάταξης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υποκρύψει φαινόμενα εξαπάτησης των εργαζομένων, με προσαρμογή της εργασίας με βάση τις υποχρεώσεις της επιχείρησης, αντισταθμιστική ανάπαυση και χορήγηση μειωμένης απασχόλησης σε περιόδους αναιμικής δραστηριότητας.

«Στην ουσία η έλλειψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή.

Διαφωνία εξέφρασε και για το θέμα των υπερωριών των απασχολούμενων μερικής απασχόλησης. «Πρέπει να καταργηθεί η εν λόγω διάταξη για δυνατότητα υπερωριών, σε διακεκομμένο ωράριο μάλιστα, με προσαύξηση μόνο 12%. Στη χώρα μας που η υποδηλωμένη εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα στους νέους, η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με εξοντωτικά διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς», είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση γιατί δεν θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας αλλά παρακινεί τις επιχειρήσεις, με το υπάρχον προσωπικό, να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

ΕΚΑ

Νομοσχέδιο προστασίας του ΣΕΒ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας ύμνος στην ατομικότητα, είναι νομοσχέδιο μίσους στη συλλογικότητα», είπε ο Γιώργος Μυλωνάς και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, για ποιον λόγο όταν, μετά κόπων και βασάνων, υπογράφεται μια συλλογική σύμβαση εργασίας, να δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να μπορεί να προχωρήσει και σε ατομικές συμβάσεις». Ο πρόεδρος του ΕΚΑ είπε ακόμα ότι «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί το δεκάλεπτο διάλειμμα ενός εργαζόμενου, πρέπει να βγαίνει εκτός του ωραρίου του, γιατί οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο θα πρέπει να έχουν σπαστό ωράριο, γιατί εάν εργαζόμενος δικαιωθεί από το δικαστήριο, δεν μπορεί να επαναπροσληφθεί, ούτε μπορεί να γίνει κατανοητό πως αυξάνονται οι υπερωρίες την ίδια ώρα που καταργείται το 8ωρο και πάμε στο δεκάωρο».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μείωση μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ.

ΑΔΕΔΥ

«Το νομοσχέδιο αποδομεί το υφιστάμενο, εδώ και δεκαετίες, πλαίσιο που διέπει το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο», ανέφερε εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης. «Βασική στόχευση του νομοσχεδίου είναι η αποδυνάμωση της συλλογικής αυτονομίας και του ρόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», είπε ο κ. Μπράτης στη διαδικασία της ακρόασης φορέων.

ΓΣΕΒΕΕ

«Το εργασιακό νομοσχέδιο αφήνει, αν όχι όλους, τους συντριπτικά περισσότερους, δυσαρεστημένους», ανέφερε ο Γιώργος Καββαθάς, εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές ασάφειες, δημιουργεί προβλήματα στη συλλογική έκφραση, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, και χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είπε ο κ.Καββαθάς, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων.

Ομοσπονδία Οικοδόμων

To νομοσχέδιο έχει στο σύνολο του αντεργατικό χαρακτήρα. Δεν διορθώνεται, δεν θεραπεύεται και γι΄αυτό πρέπει να αποσυρθεί. Έχει δε την καθολική αποδοκιμασία και απορρίπτεται από το σύνολο των εργαζομένων, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασούλας.

Δικηγόροι

«Με μια σειρά από διατάξεις περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα των συνδικάτων να υπογράφουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές, τόσο σε εθνικό ή σε κλαδικό επίπεδο», ανέφερε ο Γιώργος Σταματογιάννης, εκ μέρους των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Αθήνας.

Θετικές γνώμες

Υπέρ του μέτρου της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας τάχθηκε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων-ΣΕΤΕ Υπέρ των ευέλικτων μορφών εργασίας δήλωσε η Δήμητρα Αγγελή, εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας

Την θέση ότι οι ρυθμίσεις για τη διευθέτηση θα βοηθήσουν ιδίως το λιανεμπόριο που έχει πολλές ανάγκες, εξέφρασε ο Αντώνης Μέγγουλης, εκ μέρους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) «Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών θεωρεί ότι η εργασιακή μεταρρύθμιση πρέπει να αντανακλά τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και απαιτεί διαρκή προσαρμοστικότητα και ευελιξία», είπε η Αικατερίνη Δασκαλάκη

Τι προβλέπει περιληπτικά το νομοσχέδιο

 1. Ένα νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και επιβάλλει με ατομική σύμβαση, που αποτελεί την κερκόπορτα για την κατάλυση του εργασιακού δικαίου.
 2. Αποδυναμώνεται πλήρως η δυνατότητα να στηριχθεί η εργασία, οι μισθοί, τα ωράρια και πάνω απ’ όλα η αξιοπρεπής διαβίωση των εργαζομένων.
 3. Μειώνει τους μισθούς και επιβάλλει περισσότερη εργασία, με πρότυπο για τις υπερωρίες το μοντέλο των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
 4. Καταλύεται πλήρως το δίκαιο της καταγγελίας, που ισχύει 100 χρόνια στη χώρα, καταργώντας το ΣΕΠΕ μέσω «αναβάθμισής» του σε ανεξάρτητη αρχή
 5. Προωθείται ως πανάκεια η  ψηφιακή κάρτα εργασίας, χωρίς πρόβλεψη για το πως δεν θα παραποιούνται τα στοιχεία της, ιδίως ως προς τις παράνομες υπερωρίες.
 6. Καταλύεται η απεργία και η αυτονομία των εργατικών σωματείων, μαζί με τη συλλογική διαβούλευση και τις αποφάσεις με φυσική παρουσία

Τα πραγματικά στοιχεία

Σήμερα, με το ισχύον δίκαιο, που είναι ήδη βαρύ για τους εργαζόμενους, το πλαφόν των ωρών υπερεργασίας και υπερωριών, πέραν του 40ωρου, είναι 346 ώρες στη βιομηχανία και 370 ώρες στις υπηρεσίες με την πιο χαμηλή προσαύξηση στην Ευρώπη: 20% στην υπερεργασία, 40% στην υπερωρία. Στην ΕΕ το ετήσιο πλαφόν υπερωριακής απασχόλησης είναι 80 με 250 ώρες και η προσαύξηση αντίστοιχα 50 και 100%.

Νομοσχέδιο που πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία

Πλήττει όλους τους εργαζόμενους και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα:

 1. Πλήττει κατεξοχήν τις γυναίκες, καθώς διαλύετε τα ωράρια εργασίας μέσα από την επιβολή του 10ώρου και της ατομικής σύμβασης, και μέσω της ελαστικοποίησης ακόμα και της μερικής εργασίας που ξέρουμε ότι κατεξοχήν απασχολούνται γυναίκες και νέοι.
 2. Πλήττει τους ανέργους, γιατί μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας, δηλαδή με την επιβολή του 10ώρου και με 2 ώρες που θα πληρώνονται, όπως ο κ. Υπουργός, σε μία κρίση ειλικρίνειας, είπε με ρεπό, άρα με σαφή μείωση εισοδημάτων και φυσικά με τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Μέσα λοιπόν από αυτή την υπερεκμετάλλευση και εντατικοποίηση των εργαζομένων, υπολογίζεται αυτή τη στιγμή ότι θα υπάρξει απώλεια νέων προσλήψεων, σε μία περίοδο ανεργίας και κρίσης, και μάλιστα τώρα που τελειώνουν οι συμβάσεις αναστολών θα έχουμε και περαιτέρω έκρηξη της ανεργίας, η οποία κυμαίνεται από την πιο συντηρητική προσέγγιση 20.000 θέσεων, αλλά εμείς θα σας αποδείξουμε στην πορεία και στην κατ’ άρθρον συζήτηση ότι αυτή η απώλεια θα φτάσει τις 40.000 θέσεις προσλήψεων. Αυτές είναι οι συνέπειες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Και ο ελληνικός λαός τις ξέρει, τις καταλαβαίνει παρά την όποια προπαγάνδα.
 3. Πλήττει κατεξοχήν τους νέους. Έρχεται να υποθηκεύσει το μέλλον τους και να τους καταδικάσει σε συνεχή εργασιακή επισφάλεια με μειωμένους μισθούς, ελαστικά ωράρια, ελαστική εργασία και χαμηλές προσδοκίες.
 4. Πλήττει την πραγματική οικονομία. Πλήττει τους μικρομεσαίους. Βγαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, τα επιμελητήρια, ο εμπορικός κόσμος και διαμαρτύρεται. Γιατί με αυτό το νομοσχέδιο εσείς εξυπηρετείτε τα μεγάλα συμφέροντα, προωθείτε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως π.χ. με τη διεύρυνση της εργασίας την Κυριακή εις βάρος των μικρών επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Πέραν αυτού, χτυπάτε το λαϊκό εισόδημα άρα και τη ζήτηση και τη λαϊκή κατανάλωση.

Στη Βουλή

Ένδεια επιχειρημάτων για ένα «νομοθετικό έκτρωμα»

Η ομιλία του εισηγητή της συμπολίτευσης αποκάλυψε πλήρως την ένδεια επιχειρημάτων γι’ αυτό το νομοθετικό έκτρωμα που έφερε ο κ. Χατζηδάκης, την αμηχανία που έχουν οι ίδιοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης, καθώς εισπράττουν τη μεγάλη αντίδραση των εργαζομένων και της πλειονότητας του ελληνικού λαού και βέβαια κατά την προσφιλή τακτική τους, αποφεύγουν να μιλάνε για την ουσία, ενώ είναι δύο χρόνια στην κυβέρνηση, κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο τριπλός σκοπός της κυβέρνησης

Ο σκοπός της κυβέρνησης, σύμφωνα με την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είναι τριπλός:

1. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δήλωσε η τομεάρχης. «Ο ΣΕΒ ό,τι δεν μπόρεσε να περάσει την περίοδο των μνημονίων, γιατί σε μεγάλο βαθμό είχε υπαγορεύσει και το 2ο μνημόνιο, έρχεται τώρα, με τη δική σας σύμφωνη γνώμη, γιατί το πιστεύετε προφανώς, να επιβάλλει έναν ακραίο και αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό. Στην ουσία μιλάμε για θατσερισμό».

2. Είναι σαφής και η αναθεωρητική εμμονή που έχετε σε σχέση με τη μεταπολίτευση.  «Δεν θα ισχυριστώ ότι αφορά όλη την παράταξη της Ν.Δ., αλλά σίγουρα την ηγετική ομάδα της, όπως εκφράζεται από τον κ. Μητσοτάκη με τέτοιου τύπου νομοσχέδια. Το είδαμε με το νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις, το είδαμε με το νομοσχέδιο που καταργεί την αυτοτέλεια των ΑΕΙ και βάζει την αστυνομία και την καταστολή στα πανεπιστήμια. Ακούσαμε μέχρι και για ενιαία λίστα υποψηφίων στις φοιτητικές εκλογές. Μέχρι εκεί φτάνει η χάρη σας! Και βέβαια έρχεστε εδώ, με την κορωνίδα της αντιδραστικής σας επιβολής να φέρετε ένα νομοσχέδιο το οποίο καταλύει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης. Και αυτό είναι ένα κεκτημένο του ελληνικού λαού, ο οποίος έδωσε αγώνες επί πολλές δεκαετίες προκειμένου να το κατοχυρώσει».

3. Αυτό το νομοσχέδιο είναι το βασικό όχημα, σε συνέχεια του σχεδίου Πισσαρίδη, προκειμένου να καταστεί η χώρα μια ειδική οικονομική ζώνη στην Ευρώπη, όπου θα έχει ελαστική εργασία και απορρύθμιση, φθηνά μεροκάματα, παρότι έχει υψηλού επιπέδου και μορφωμένους εργαζόμενους. Η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου σχολιάζει: «Αυτή είναι η δική σας πρόταση για το μέλλον. Μία πρόταση φυσικά που ούτε την ανάκαμψη μπορεί να στηρίξει και πολύ περισσότερο είναι καταδικασμένη γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή, χωρίς να εκλαμβάνει την ίδια την εργασία και το κοινωνικό κράτος ως παραγωγική και αναπτυξιακή δύναμη».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως αυτό το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται καμίας βελτίωσης και αξιώνει την απόσυρσή του. Το κόμμα της αξ. αντιπολίτευσης έχει ανακοινώσει πως θα το καταψηφίσει.

Διαβάστε περισσότερα:

 1. Προκλητικός ο Χατζηδάκης: Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και οι βολεμένοι συνδικαλιστές αντιδρούν
 2. Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι πρώτοι εσωκομματικοί τριγμοί στη ΝΔ – Αντιρρήσεις από την Άννα Ευθυμίου
 3. Αλ. Τσίπρας: Η πληρωμή εργαζομένων με ρεπό δεν είναι στροφή στο μέλλον (βίντεο)
 4. Μειώνουν τους μισθούς, επιβάλλουν περισσότερη εργασία: Η παρέμβαση της Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή
 5. Ν. Ηλιόπουλος: Ο κ. Χατζηδάκης θέλει να νομιμοποιήσει τα απλήρωτα 10ωρα και να βάλει πλάτη στους εργοδότες

Τελευταίες παρεμβάσεις: 

 1. Οικονομικό Επιμελητήριο: Νομοσχέδιο με «εργαλεία» στους εργοδότες για καταπάτηση δικαιωμάτων εργαζομένων
 2. Χ. Μαμουλάκης: Υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων, θα λάβουν την απάντηση που τους αξίζει
 3. Βαρδάκης σε Χατζηδάκη: Η δύναμη και η οργή του λαού δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί ο νόμος – Αποσύρετέ τον

Το μήνυμα της μεγάλης απεργίας της Πέμπτης

Το νομοσχέδιο δεν απολαμβάνει καμία πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση, μήνυμα που αναμένεται να στείλει στην κυβέρνηση και η μεγάλη γενική απεργία της Πέμπτης.

 1. Δικηγόροι μετονόμασαν το υπουργείο Εργασίας σε «υπουργείο Εργοδοσίας»
 2. «Απεργούμε»: Στους δρόμους ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα (Πέμπτη, 11 το πρωί, πλ. Κλαυθμώνος)
 3. Απεργία και στα ΜΜΕ την Πέμπτη 10 Ιουνίου

left.gr