, Έλι Βίζελ:  Σίγκετ 30 Σεπτεμβρίου 1928, INDEPENDENTNEWS

Έλι Βίζελ

 

 

Αμερικανοεβραίος συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής, ρουμανικής καταγωγής, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1986. Πιο γνωστό έργο του, το βιβλίο με τίτλο «Η Νύχτα», στο οποίο αφηγείται τις εμπειρίες του από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

 

 

Ο Ελιέζερ Βίζελ γεννήθηκε στο Σίγκετ της βορειοδυτικής Ρουμανίας στις 30 Σεπτεμβρίου 1928, στους κόλπους μιας εβραϊκής αγροτικής οικογένειας. Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, μαζί με την οικογένειά του, καθώς και με άλλους Εβραίους που ζούσαν στην περιοχή, στάλθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, όπου και έχασαν τη ζωή τους οι γονείς του και η μικρή του αδελφή. Αυτός και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές του επέζησαν.

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, σπούδασε στη Σορβόννη κι εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το 1955 μετακόμισε στην Ουάσινγκτον, μόλις έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα. Το 1958 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «La Nuit» (στα ελληνικά «H Νύχτα», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), στο οποίο αφηγείται τις εμπειρίες του από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γραμμένο σε γλώσσα λιτή, με τη ματιά τού αυτόπτη μάρτυρα, το βιβλίο αποτελεί μία από τις πιο άμεσες και διεισδυτικές αφηγήσεις που γράφτηκαν ποτέ για το Ολοκαύτωμα.

Στη συνέχεια έγραψε πολλά βιβλία και παράλληλα ανέπτυξε έντονη ανθρωπιστική δράση υπέρ των ομάδων που υφίστανται διώξεις λόγω της θρησκείας τους, της φυλής τους ή της εθνικής τους καταγωγής. Το 1986 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την προσφορά του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Έλι Βίζελ πέθανε στις 2 Ιουλίου 2016, στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 87 ετών.


, Έλι Βίζελ:  Σίγκετ 30 Σεπτεμβρίου 1928, INDEPENDENTNEWS

#independentnews

#independent news greece
Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr/