Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων είχε στη διάρκεια της επίσκεψης του στο νοσοκομείο «Λαϊκό», ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση στο ΕΣΥ μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τα εργασιακά και μισθολογικά θέματα του προσωπικού και, κυρίως, το μείζον ζήτημα της προοπτικής των συμβασιούχων όλων των κατηγοριών που υπηρετούν σήμερα στα νοσοκομεία (οι οποίοι στο «Λαϊκό» είναι 350 άτομα και αποτελούν σχεδόν το 30% του συνόλου).

Ο Αν.Ξανθός τόνισε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση γι’ αυτό το πρόβλημα είναι να δρομολογηθούν μόνιμες προσλήψεις, τόσο γιατρών μέσω των ειδικών Συμβουλίων Επιλογής όσο και μη ιατρικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, στις οποίες όλοι οι συμβασιούχοι (επικουρικοί γιατροί, λοιπό επικουρικό προσωπικό της πρό και μετά- covid περιόδου, συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ) θα συμμετέχουν με ειδική μοριοδότηση. Όσο για το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) που απασχολούνται σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη , ανέφερε ότι το Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει έγκαιρα σε επαναπροκήρυξη των θέσεών τους, πριν τη λήξη των συμβάσεων στις 31-12-2020.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει σχέδιο μόνιμης και σταθερής ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ και μακροπρόθεσμης επένδυσης στη δημόσια περίθαλψη».

«Αντίθετα, περιμένει να «περάσει η μπόρα» της πανδημίας για να επαναφέρει τα γνωστά σενάρια των ΣΔΙΤ και του ανοίγματος του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά, προσπαθώντας παράλληλα να δημιουργήσει σχέσεις πελατειακής εξάρτησης με το επικουρικό προσωπικό που προσελήφθη τους τελευταίους μήνες λόγω covid-19 και στο οποίο «κλείνει το μάτι» για μονιμοποίηση», επεσήμανε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περιοδεία του κ. Ξανθού και αντιπροσωπείας του Τμήματος Υγείας και της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ του «Λαϊκού», συνεχίστηκε σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (ΤΕΠ, ΜΕΘ, Παθολογική Κλινική, Χειρουργική Κλινική, Μονάδα Μεταμοσχεύσεων, διοικητικές υπηρεσίες κλπ) και ολοκληρώθηκε με αναλυτική ενημέρωση από τη Διοίκηση του νοσοκομείου.